Knuffelen, het recept voor stress?

Stress, het lijkt wel of iedereen er last van heeft. Cijfers gebaseerd op de NEA Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2013 en de WEA Werkgevers Enquête Arbeid heeft bijna 1 miljoen Nederlanders burn-out verschijnselen door stress. Als je kijkt naar kenmerken van werknemers met burn-out klachten is de werkdruk niet de reden van de burn-out verschijnselen maar het gemis aan sociale steun door collega’s of leidinggevenden.

Als mens gezien en gewaardeerd worden, de menselijke maat.

Nieuw onderzoek, onder leiding van Sheldon Cohren, onder ruim vierhonderd deelnemers toont aan dat geknuffeld worden en hiermee een gevoel van  sociale steun  te ervaren,  het immuunsysteem verbeterd. Het onderzoeksteam stelde deelnemers die veel en weinig geknuffeld werden na het invullen van een vragenlijst, bloot aan verkoudheidsvirussen. Degene die meer frequente knuffels ontvingen, werden minder snel ziek.

We weten dat mensen die voortdurend stress ervaren of in conflicten zijn met anderen, minder goed in staat zijn om weerstand te bieden tegen verkoudheidsvirussen. De perceptie van sociale steun door het ontvangen van knuffels heeft dus een duidelijk beschermende werking tegen infecties.

Wat gebeurt er nu eigenlijk als je elkaar knuffelt?

Knuffelen en lichamelijk contact zorgt ervoor dat het ‘knuffelhormoon’ Oxytosine wordt aangemaakt. Daarnaast hebben knuffels een emotionele en sociale functie. Een gevoel dat je gesteund wordt, ‘er mag zijn’ en ‘je er toe doet’. Een liefdevolle knuffel roept diepe geluks­gevoelens op, versterkt het immuunsysteem en vermindert pijn.

Maar ook als je veel aan je hoofd hebt, druk bent of je gestrest voelt is knuffelen gezond. Knuffelen met collega’s verhoogd de productiviteit op de werkvloer volgens Psycholoog Professor Kraus. Een knuffel is dus positief als zowel de gever als ontvanger hier voor open staan. Helaas wordt knuffelen soms met ongewenste gedrag gelijk gesteld waardoor we steeds voorzichter zijn geworden om elkaar op werk eens een knuffel te geven. Knuffelen zien we als een privé zaak en doen we niet op werk. Alsof we op werk geen gevoel hebben. Als knuffelen een afname van stress betekent, kunnen we beter massaal aan het knuffelen slaan.

En ben je dan toch uiteindelijk ziek geworden? Dan is het nog de moeite waard om geknuffeld te worden omdat je hierdoor sneller hersteld. Er is zelfs in Nederland de allereerste knuffelorganisatie opgericht, waar je professionele knuffelsessies kunt ondergaan.