Break-in Training
Brochure

Page content

Verschil tussen geluk en plezier

Er is een wezenlijk verschil tussen plezier en geluk. Plezier kunnen we meer vergelijken met genot, het is kortdurend en gericht op het zelf. Plezier wordt ervaren door voornamelijk de stof dopamine. Je kunt plezier vinden in veel verschillende vormen. Van het ruiken of zien van een bloem of zien van een dier, een avondje met vrienden, voor een vuur zitten op een koude dag, het eten van onze favoriete maaltijd die ons een goed gevoel geven. Plezier is afhankelijk van zintuigen.

Geluk is afhankelijk van betekenis en kan zelfs worden gevoeld als er negatieve externe omstandigheden zijn. Geluk is duurzamer dan plezier, dat vaak van korte duur en vluchtig is. We kunnen verliezen met een voetbalwedstrijd, maar toch gelukkig zijn. We kunnen betrokken zijn bij een nare ervaring en toch gelukkig zijn. Onze verschillende interne omstandigheden zijn niet veranderd, het enige dat is veranderd, is onze externe omgeving en omstandigheden. Geluk is duurzaam en net als liefde: een magische gift wat er altijd is. Het gaat nooit verloren maar soms is het niet voelbaar door blokkades en geluksaboterende mechanismen. Geluk wordt ervaren door met name de stoffen serotonine en oxytocine.

Geluk en plezier activeren verschillende hersengebieden, alhoewel ze op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend. Zo verkoopt Coca Cola geen geluk, maar plezier (Have a coke and a smile) en spelen met name marketeers in op dopamine en plezier. Het gaat om het ervaren van een plezierige experience.

Geluk zorgt voor een andere neurologische bedrading dan plezier. Plezier zorgt met name voor een mindset van meer, de tredmolen mindset.

Geluk daarentegen verkoopt minder goed. Het gaat hier met name over bewustzijn en niet over wat je hebt en verlangt. Het betekent eigenaarschap oppakken om geluk te durven ervaren en geluksaboterende mechanismen los te laten. De meeste mensen willen dat gevoel liever vermijden omdat het gepaard gaat met een reis naar binnen.