Break-in Training
Brochure

Page content

Synaptische pruning

Neurons that fire together wire together“, betekent dat hoe meer een neuro circuit gebruikt wordt hoe sterker dat circuit wordt. Een voorbeeld: hoe meer je oefent met gitaar spelen, hoe sterker deze circuits worden. Een manier om nieuwe dingen te leren. Het vermogen om te leren betekent echter meer dan alleen het bouwen en het versterken van neurale verbindingen. Het betekent ook bestaande verbindingen snoeien. 

Wat is synaptische pruning

Er bestaat ook nog het begrip “synaptic pruning“, of “pruning“. Hiermee wordt bedoeld dat eerder gevormde synaptische verbindingen weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Dit ongedaan maken van de eerder aangelegde synaptische verbindingen gebeurt grotendeels door het niet meer activeren ervan. Het zorgt er dus voor dat niet gebruikte verbindingen komen te vervallen. Pruning is iets wat gedurende het gehele leven voortduurt.

Hoe pruning nu precies werkt wordt nog onderzocht. In ieder geval kunnen je hersenen ruimte maken om nieuwe en sterkere verbindingen op te bouwen, zodat je meer kunt leren.

Slapen

Goed slapen is hierbij belangrijk. Soms zit ons brein in zekere zin vol aan informatie. Je hersenen reinigen zichzelf van afvalstoffen wanneer je slaapt. Het snoeien en het maken van nieuwe routes vindt dus vooral ’s nachts plaats.

Ook zijn tussendoor naps of liever gezegd power naps belangrijk. Er zijn bedrijven waarbij je een korte siësta kunt houden. Het is een krachtige manier om snel weer vol energie te zitten en ruimte in je brein te maken.

Denk aan wat belangrijk voor je is

Je hebt enige controle over wat je brein beslist om te verwijderen tijdens je slaap. Het is de synaptische verbindingen die je niet gebruikt die ‘gemarkeerd worden ‘ voor recycling. Die banen die je structureel gebruikt worden meer zuurstofrijk en gemakkelijk volgbaar.

Dus voordat je in slaap valt, wees dankbaar voor de dag, wees mindful. Focus op wat voor jou belangrijk is en voel geweldige gevoelens. Op deze manier heb je enige controle op wat er ’s nachts weggesnoeid wordt.

    Comment Section

    0 reacties op “Synaptische pruning

    Plaats een reactie


    *