Break-in Training
Brochure

Page content

Positieve psychologie

Positieve psychologie

De positieve psychologie is een nieuwe stroming binnen de psychologie, ook wel de ‘wetenschap van het menselijk geluk’ genoemd, die zich bezig houdt met onderzoek naar geluk en welbevinden, positieve emoties en optimale groei voor de mens.

Positieve psychologie versus traditionele psychologie

Positieve psychologie heeft de laatste 15 jaar enorm aan terrein gewonnen binnen de psychologische wetenschap. De traditionele psychologie hield zich voornamelijk bezig met ziekten en tekortkomingen. Dee positieve psychologie richt zich op het versterken van positieve kwaliteiten van mensen.

Positieve psychologie gaat niet alleen over je goed voelen, maar ook over het omgaan met tegenslagen en hindernissen. Je kunt leren om optimaal te functioneren.

Er is toenemend bewijs dat welbevinden mensen veerkrachtiger en productiever maakt, en beschermt tegen de ontwikkeling van psychische stoornissen en ziekten.

Martin Seligman

In 1999 gebruikte Martin Seligman in zijn inauguratie als voorzitter van de American Psychological Association voor het eerst de term “ Positieve psychologie”. Zie hieronder zijn video over positieve psychologie.

Martin Seligman geeft een aantal componenten aan over geluk:

  • The Pleasant Life: Een plezierig leven, de positieve emoties.
  • The Engaged Life: Een betrokkenheid leven, flow.
  • The Meaningful Life: Het gevoel van zinvolheid, dat je je talenten inzet voor een groter goed.

Positieve psychologie en geluk

Positieve psychologie blijkt een verband te hebben tussen gelukkige medewerkers en voordelen voor een bedrijf: minder verloop, minder absenteïsme, meer commitment, focus en het beter kunnen aantrekken van talent. Een gelukkige organisatie heeft duidelijk een voorsprong op organisaties waar werknemers minder gelukkig zijn.

Comment Section

0 reacties op “Positieve psychologie

Plaats een reactie


*