Break-in Training
Brochure

Page content

Neuron en neuroplasticiteit

Neuron en neuroplasticiteit

Zodra je gaat inzoomen in het brein, zie je dat het brein bestaat uit een netwerk van neuronen. Het lijkt wel op een jungle van bomen, hoe meer je inzoomt in het brein hoe duidelijker dat zichtbaar wordt.

NeuronDeze jungle van neuronen genereert gevoelens, emoties, gedrag enzovoort. Middels nieuwe technologie zijn we in staat om goed in te zoomen op het netwerk van neuronen in een levende brein.

Als je nog verder inzoomt kom je bij een neuron uit. Onze hersenen bestaat uit honderd miljard neuronen. Een neuron of zenuwcel is een ‘input-output elektrisch apparaat’.  Ze kunnen niet met elkaar communiceren via woorden, maar het is een prikkelbare cel, met geleidend vermogen.  Zenuwcellen zijn dus de informatie- en signaal verwerkers van het lichaam. Toch leidt deze vorm van overdracht tot ons complexe gedrag.

Neuroplasticiteit

Hoe komt het toch dat wij mensen zo goed in staat zijn om nieuwe dingen te leren? Als je daar bij stil staat is het magisch wat wij mensen allemaal kunnen. Hoe doen we dat eigenlijk? Dat komt omdat onze hersenen beschikken over zelf organiserende mechanismen. We weten dat het brein bestaat uit neuronen. We weten dat de neuronen elektrische signalen gebruiken die van cel tot cel gaan.  Het brein is niet statisch, maar dynamisch en veranderlijk, ook wel plasticiteit genoemd. Neuroplasticiteit zorgt ervoor dat we kunnen leren en veranderen door nieuwe verbindingen te vormen tussen zenuwcellen om nieuwe dingen te leren, maar ook om gewoonten te veranderen en gedrag.

hippocampusDe regio van de hippocampus (groene gedeelte wat lijkt op een zeepaard) is zeer belangrijk gebied voor leren en geheugen. Niet alleen de hippocampus, ook de cortex speelt een rol. We weten dat er fundamentele leerprocessen gebeuren in de hippocampus en we weten ook dat de hippocampus is opgebouwd uit unieke type neuronen. Onderzoek heeft aangetoond dat de hippocampus vooral betrokken is bij het opslaan van nieuwe herinneringen die betrekking hebben op bepaalde feiten of gebeurtenissen.

Mensen hebben dus het vermogen om te leren en dit is nodig om te kunnen overleven. Onze hersenen zijn namelijk niet statisch, ze veranderen en passen zich aan door nieuwe informatie dankzij neuroplasticiteit. Door bewust en herhaaldelijk nieuwe connecties te maken, hebben we zelf invloed op hoe deze synaptische verbindingen werken.  Hoe vaker een patroon in de hersenen wordt herhaald, des te sterker de neurale verbinding wordt. Onze hersenen veranderen dus als we nieuwe dingen leren.

Plasticiteit zit niet in 1 neuron maar is eigenschap van het neurale systeem als geheel. Stel dat je iets nieuws leert, dan is er een set van nieuwe neuronen en als deze actief worden, dan is het geleerde geleerd. Dit noemen we functionele plasticiteit omdat er een nieuwe structuur, nieuwe zenuwcellen, nieuwe netwerken, worden geboren. 

De Hebb regel is gebaseerd op onderzoek van Donald Hebb. Hij bedacht dat als neuronen dicht bij elkaar liggen en tegelijkertijd ‘vuren’, hun verbinding gesterkt zal worden. De regel van Hebb bleek door later onderzoek te kloppen. When neurons fire together, they wire together.

Het leren van nieuwe vaardigheden, het denken in nieuwe manieren, cognitief onszelf uitdagen kunnen de  structuur van de hersenen beïnvloeden. Cognitieve training programma’s kunnen voordelen voor gezonde volwassenen en mensen met cognitieve stoornissen bieden. We kunnen ons brein dus veranderen om er een gelukkigere toekomst van te maken.

Comment Section

0 reacties op “Neuron en neuroplasticiteit

Plaats een reactie


*