Break-in Training
Brochure

Page content

Gewoonten

Gewoonten

Gewoonten zijn dingen die we dagelijks bij herhaling doen. We doen ze meestal automatisch, zonder dat we erbij nadenken.

We hebben gewoonten die goed voor ons zijn (tanden poetsen), gewoonten die minder goed voor ons zijn (stressen) en gewoonten die neutraal zijn (elke dag je bed opmaken).

Een gewoonte is niets meer en niets minder dan een soort programma in je brein dat je hebt aangeleerd. Als je bepaalde handelingen regelmatig doet, ontwikkelt zich een gewoonte, een vast programma.

Veel van onze gewoonten hebben we gemodelleerd van ouders, vrienden, juffen of meesters. Neem bijvoorbeeld het tandenpoetsen. Ooit zijn je ouders of verzorgers begonnen het bij jou te doen, daarna moest je het zelf leren en napoetsen en op een gegeven moment kon je het zelf. Nu is het onderdeel van je dagelijkse routine en draagt het bij aan een gezond en sterk gebit. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor ons gedrag.

Zo kun je ook van geluk een gewoonte maken. Je kunt bijvoorbeeld elke dag oefenen met dankbaarheid of de dag positief afsluiten. Als je dit dagelijks doet, voor je het weet zit het in je systeem en doe je het automatisch.Deze gewoonte bouwt aan zelfvertrouwen, plezier, saamhorigheid en veerkracht.

Gewoonten kun je aanleren en afleren. Je bent namelijk niet je gewoonten, je hebt gewoonten.

Kenmerk van een gewoonte

Kenmerk van een gewoonte is namelijk dat het automatisch gaat, zonder erbij na te denken. Herhaling is de sleutel.

Om geluk een gewoonte te laten worden, moeten de activiteiten waarmee je geluk maakt op dezelfde manier worden herhaald. Alleen dan kan een automatisme ontstaan. In de sociale wetenschap wordt dit ritualisering genoemd. Ritualisering houdt in dat wanneer je kiest voor een nieuwe activiteit of nieuw gedrag je deze een hele concrete plek en vorm in je leven geeft: je maakt er een ritueel van. Vergelijk het met koffiedrinken.

Voordat iets een gewoonte kan worden, maak je er bewust een ritueel van. Een ritueel biedt helderheid en houvast, je weet waar en wanneer je wat gaat doen. Het is allemaal nog nieuw, dus het vraagt nog aandacht, maar omdat je zelf een vorm hebt gekozen die makkelijk is, ervaar je weinig weerstand en heb je weinig doorzettingsvermogen nodig om het ritueel te blijven herhalen. En van herhaling komt automatisme. Je volgt de ontwikkeling van onbewust onbekwaam, via het bewuste, naar onbewust bekwaam.

Comment Section

2 reacties op “Gewoonten


Door Jan Afdiss op 6 april 2021

Best oprichtster,
Ik heb ooit een stukje gelezen met een vraagje:
Piet vertelt over zijn ervaringen in italie betekent dat piet vertelt over
a. De gewoonten van de mensen in italie
b. De dingen die hij heeft meegemaakt in italie
c. De mensen die hij in italie ontmoet heeft
Wat is de juiste antwoord?
Alvast dank u.


Plaats een reactie


*