Emoties zonder bewustzijn noemen we negatief

Ik heb er al vaak genoeg over geschreven, maar elke emotie is goed. We noemen emoties echter negatief omdat we er geen bewustzijn op hebben.

Wat bedoel ik hiermee?

Onaangename emoties willen we liever niet voelen, we negeren ze, onderdrukken ze of projecteren ze op anderen. Toch wil elke onaangename emotie jou iets vertellen. Door bewustzijn te verkrijgen over de functie van jouw emoties, ze te observeren en gewaar te worden, ontdek je wat een onaangename emotie jou wil duidelijk maken. Elke emotie heeft namelijk een boodschap. Als je leert je niet te identificeren met emoties, maar er bewustzijn op te hebben, heb je invloed. Als je de boodschap begrijpt, oftewel bewust bent geworden, weet jij wat de vervolgstappen zijn in het emotieproces.

Het is niet de bedoeling dat je elke emotie gaat doorleven, of teruggaat naar je jeugd waar mogelijk de eerste onaangename emotie of blokkade is ontstaan. Dit is helemaal niet nodig. Het gaat om het emotioneel bewustzijn: welke boodschappen geef jij jezelf via je onaangename emoties? Door samen te werken met je onaangename emoties, de boodschap bewust te worden, zal je leven gegarandeerd veranderen.

Bestaan negatieve emoties?

We noemen emoties negatief omdat we er geen emotioneel bewustzijn op hebben. In feite bestaan negatieve emoties niet. Ze voelen wellicht onaangenamer dan de positieve emoties, maar dit is niet voor niets. Helaas hebben de meesten van ons, in oudersystemen, schoolsystemen en werksystemen, afgeleerd hoe we de emotionele boodschap bewust kunnen worden. In plaats daarvan verdringen we emoties. Dit betekent niet dat dit altijd zo hoeft te zijn. Je kunt weer opnieuw leren om te luisteren naar je onaangename emoties. Negatieve emoties zijn geen obstakel voor een gelukkig leven, het is eerder een navigatiesysteem om jou de juiste weg te wijzen.

Identificatie met je emotie

Doordat we geleerd hebben ons te identificeren met emoties gaan we verhalen vertellen omdat we de energie kwijt moeten. Door het vertellen van story’s blijft de identificatie ermee en werkt dit niet functioneel.  Leren omgaan met je rauwe emotie is de sleutel tot meer geluk. Dit is geen cognitief proces maar een bewustzijnsproces. Het verhaal is niet waar het over gaat, dit is een afleiding om je rauwe emotie niet bewust te worden. Je identificeert je alsnog met je emotie. Je geeft er meer energie aan door er gedachten, overtuigingen en gedrag aan te koppelen.

Een voorbeeld: Jij voelt je onzeker bij je manager omdat je manager op een bepaalde manier met jou praat waardoor jij je onzeker voelt. Deze rauwe emotie wil jou wat vertellen, heeft een boodschap. Echter doordat we ons identificeren met de emotie, de emotie worden, gaan we verhalen vertellen. Dit doen we bijvoorbeeld door met collega’s te praten over de manager. Dit noemen we ook wel een body&mind reactie, oftewel reageren vanuit een onbewust automatisch instinct. Dit is herkenbaar doordat we met onze collega’s gaan praten, zonder dat we een moment nemen voor innerlijke reflectie.

Los van het feit of je manager werkelijk onvriendelijk is of niet, gaat het om de rauwe emotie van onzekerheid die een boodschap voor jou heeft. Als je werkt aan deze emotie, leer je om je niet meer onzeker te voelen bij je manager. Je emotie geeft jou feedback over wat jij gelooft middels je overtuigingen.

Werkgeluk en persoonlijk geluk

Wat is geluk?In de werkgeluk  of persoonlijk geluk trainingen werk ik met de bewustzijnsschaal van psychiater Hawkins. Je wordt bewust op welk bewustzijnsniveau jij zit met betrekking tot deelgebieden in je leven (relaties, werk, financiën, gezondheid enzovoort).

Elke emotie kent:

  • een emotioneel profiel
  • een variatie aan intensiteit
  • specifieke acties
  • tegengif

Zo kun je je terugtrekken doordat je je onzeker voelt bij je manager. Noem het apathie. Apathie kan ontstaan als we ons afsluiten van onze emoties, geen motivatie, drijfveer of enthousiasme meer ervaren. Een gemis aan verlangen. Het kan ontstaan door een gebrek aan zelfvertrouwen of gebrek aan bekwaamheid, of als een vorm van afsluiting als reactie op levenservaringen (bijvoorbeeld baan verliezen, geen werk kunnen vinden, bijstand, opgeven). Door te luisteren naar je emotie, weet je ook welke stappen je kunt nemen om een andere toekomst te creëren en de patronen die elke keer terugkomen los te laten.

Zo heeft elke emotie haar emotioneel profiel, variatie aan intensiteit, specifieke acties en tegengif. Leren om naar je onaangename emoties te luisteren zorgt er voor dat je in je persoonlijk leiderschap stapt. Door emotioneel bewustzijn te creëren, verander jij zelf je toekomst. Emoties geven essentiële informatie over jezelf en zetten je veel sneller aan tot actie dan bewuste gedachten. Emoties bereiden dus voor op actie. Door te luisteren naar je emoties kom je niet in een relatiedans terecht met je omgeving.

Persoonlijk leiderschap

Het is niet altijd eenvoudig om in je persoonlijk leiderschap te stappen. Om leiding te nemen over je werk- dan wel persoonlijk leven, stap jij in je kracht en ben je in staat om je leven positief te ontwikkelen, je onaangename emoties bewust te maken. Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf.

Oefening om met emoties om te gaan

Het is interessant om eens nauwkeurig te kijken naar jouw emoties. In sommige contacten komen emoties sterker naar boven dan in andere contacten. Kijk eens naar een emotie die naar boven komt, onderzoek deze emotie. Voel je je bijvoorbeeld gefrustreerd als je onvoldoende tijd hebt voor jezelf. Of afgewezen door iemand? Of maak je je financieel zorgen? Of herinner je eens de laatste keer dat je boos was?

  • Wat voel je? (benoem je emotie, leer je emotie categoriseren)
  • Wat denk je? (benoem je gedachten, ze geven je veel informatie over je denkpatroon en overtuigingen)
  • Wat doe je? (wat is je body&mind instinct?)
  • Hoe reageer je?
  • Wat gebeurt er met de ander als je boos wordt?
  • Wat wil de emotie jou vertellen? (ik voel me niet gehoord, gezien, gewaardeerd, begrepen, geaccepteerd?)

Durf het avontuur met jezelf aan te gaan. Zie het als een spel, een groeispel naar meer geluk. Verandering en groei is niet gemakkelijk, maar elke stap die je neemt leidt tot meer welzijn en geluk. Mensen met een hoger emotioneel bewustzijn doen het beter op het werk of in hun persoonlijk leven. Hierdoor ben je in staat om je toekomstige emotionele ervaringen te verbeteren. Het beste wat je kunt doen om emoties bewust te worden is goed zorgen voor jezelf en werken aan emotioneel bewustzijn.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen