Break-in Training
Brochure

Page content

Empathie

Empathie

Empathie gaat over inlevingsvermogen, de kunst om je te verplaatsen in je medemens, letterlijk in de schoenen gaan staan van een ander. Dit gaat verder dan sympathie, je wilt namelijk de emoties en het gezichtspunt van je medemens begrijpen.

De filosoof Adam Smith schreef in de achttiende eeuw al om in onze verbeelding van plaats te wisselen met een lijdende persoon. Pas aan het begin van de 20e eeuw kreeg het begrip empathie meer aandacht.

Cognitieve empathie en affectieve empathie

Cognitieve empathie betekent de wereld te bekijken vanuit het perspectief van anderen. Deze vorm ontwikkelt zich op jonge leeftijd. Volgens Jean Piaget, een kinderpsycholoog, met zijn bekende ‘drie bergen’ experiment, zouden jonge kinderen onder de vier niet in staat zijn iets te bekijken vanuit het gezichtspunt van een ander persoon. Inmiddels is verder voortgebouwd op Piaget’s onderzoek en blijkt dat kinderen van twee al het vermogen bezitten om inlevingsvermogen te hebben. Vanuit deze visie maken neurowetenschappers op dat we van nature sociale wezens zijn.

Affectieve empathie gaat om het delen of spiegelen van de emoties van de ander. Als je bijvoorbeeld je collega ziet huilen kun jij ook verdriet ervaren.

Het empathisch brein

Een team van neurowetenschappers onder leiding van Giacomo Rizzolatti ontdekten spiegelneuronen in het brein van Makaken apen. Spiegelneuronen zijn neuronen, hersencellen,  die zowel oplichten wanneer we iets gewaarworden als bijvoorbeeld pijn, maar ook als je iemand anders dezelfde ervaring ziet doormaken. Mensen bleken ook deze spiegelneuronen te hebben. Kortweg betekent het dat wij in staat zijn de handelingen van een ander te begrijpen, doordat wij die handeling in ons brein spiegelen.

Video

Bekijk de video van Roman Krznaric over inlevingsvermogen.

Is empathie maakbaar?

Mocht je weinig empathisch vermogen hebben, kun je dit dan wel beïnvloeden? Dit blijkt gelukkig wel te kunnen. Bij goede technieken, bewustzijn en training kan je empatisch vermogen veranderen. Dit heeft met name te maken met de plasticiteit van ons brein. Lees het onderzoek over empathie en compassie van Olga M. Klimecki.

Comment Section

1 reactie op “Empathie


Door Joop op 20 maart 2021

Manipulatie is wat wij doen. Ik ervaar altijd spijt. Soms kom ik contact met een zelfde persoon die mij wil beinvloeden. Mijn eigen soort vergeef incl. de kinderen zij kunnen hier zwz niets aan doen (en ik kan dat ook vergeten) en vergeet het issue totaal, Maar de andere mensen vergeef ik niet. Ik heb dan een leermoment hoe ik dit passend kan oplossen. PS manipulatie gaat buiten mij om maw vanzelf.

Plaats een reactie


*